Κατεβάστε από εδώ το πρόγραμμα σε μορφή PDF

Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια βρέθηκε εν μέσω μιας μεγάλης κοινωνικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης. Ως πρωτεύουσα, η Αθήνα συμπύκνωνε και αντανακλούσε τα σοβαρότατα προβλήματα που προκάλεσε ή έφερε στην επιφάνεια η κρίση. Σε αυτήν τη γεμάτη αντιξοότητες περίοδο αναλάβαμε τη διοίκηση του μεγαλύτερου Δήμου της χώρας.

Τα προβλήματα με τα οποία βρεθήκαμε αντιμέτωποι ήταν πολλά και σύνθετα. Ζητήματα που ήταν απόρροια της κρίσης και των ευρύτερων ανατροπών και αλλαγών της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Αλλά και ταυτοχρόνως ζητήματα που μας κληροδότησε η κακοδιαχείριση προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου. Η καταρρέουσα οικονομική κατάσταση του Δήμου μαζί με την δραματική περικοπή των πόρων κατέστησε σε μια πρώτη φάση απαγορευτική οποιαδήποτε αναπτυξιακή κίνηση. Παράλληλα, ελλείμματα και σοβαρά προβλήματα διοικητικής λειτουργίας εμπόδιζαν την ανάπτυξη των νέων δομών οι οποίες ήταν απαραίτητες στις νέες συνθήκες. Εργαστήκαμε σκληρά και μεθοδικά από την πρώτη στιγμή. Με μια νέα αντίληψη, αφήνοντας πίσω μας χρεοκοπημένα και αδιέξοδα πολιτικά στερεότυπα. Στοχεύοντας σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του Δήμου Αθηναίων, μοντέλο αντάξιο μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας με την ιστορία της Αθήνας. Καλλιεργήσαμε την εξωστρέφεια, επιδιώξαμε το διεθνή διάλογο, ανταλλάξαμε εμπειρίες, αξιοποιήσαμε δοκιμασμένες και αποτελεσματικές πρακτικές. Επιδιώξαμε αυτοτελείς ευρωπαϊκούς πόρους.

Το σχέδιό μας για την αντιμετώπιση της κρίσης και την έξοδο από την αδράνεια αναπτύχθηκε σε 5 άξονες. Για την υλοποίησή του, ήταν όμως απαραίτητη η διατήρηση της απειλούμενης κοινωνικής συνοχής.
Γι ́ αυτό και πρώτος άξονας και προτεραιότητα της δημοτικής αρχής υπήρξε η κοινωνική πολιτική. Για να ανταποκριθούμε στις διαρκώς αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες, ενισχύσαμε τις δομές του ΚΥΑΔΑ, αναβαθμίσαμε και διευρύναμε υφιστάμενα προγράμματα. Ιδρύσαμε νέες δομές, όπως τον Κόμβο Αλληλεγγύης Πολιτών. Ο Δήμος αναδείχθηκε στην αξιόπιστη θεσμική αρχή που συντόνισε όλους όσοι -φορείς, οργανισμοί, εθελοντές, ιδιώτες, ΜΚΟ- ήθελαν να στηρίξουν συμπολίτες μας που είχαν και έχουν ανάγκη. Με διακριτικότητα και σεβασμό στην προσωπικότητα πάνω από 20.000 κάτοικοι του Δήμου Αθηναίων έχουν ενταχθεί στα κοινωνικά μας προγράμματα. Με καινοτόμες δράσεις για τους αστέγους και ευρύτερα τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, την έναρξη λειτουργίας της Κοινωνικής Κατοικίας, την παροχή καθημερινών γευμάτων σε μαθητές, σταθήκαμε δίπλα στο δημότη της Αθήνας. Και αλλάζοντας ριζικά φιλοσοφία, περάσαμε από τη φιλανθρωπία στην αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια, κρατώντας την πόλη όρθια.

Δεύτερος άξονας ήταν ο οικονομικός και διοικητικός εξορθολογισμός του Δήμου Αθηναίων και των Νομικών του Προσώπων. Θέτοντας προτεραιότητες και ιεραρχώντας τις δαπάνες, πετύχαμε το λογιστικό έλλειμμα των 47 εκατομμυρίων του 2010 να μετατραπεί σε πλεόνασμα 7,5 εκατομμυρίων το 2011, 12,5 εκατομμυρίων το 2012 και πάνω από 20 εκατομμύρια (εκτίμηση) το 2013. Με μείωση των χρεών προς προμηθευτές πάνω από 50%, με εξορθολογισμό των οικονομικών δεδομένων των νομικών προσώπων, με εμπρόθεσμη εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων και την μη λήψη νέου δανείου καταφέραμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του Δήμου Αθηναίων. Παράλληλα, λειτουργώντας με 7.000 υπαλλήλους σε σχέση με τους 11.500 το 2010 αξιοποιήθηκε στο σύνολό του το ανθρώπινο δυναμικό, ενώ έγιναν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, με μείωση του λειτουργικού κόστους. Καταπολεμήσαμε τη γραφειοκρατία και φέραμε τη διαφάνεια. Για πρώτη φορά σε δημόσιο φορέα, ο προϋπολογισμός μας είναι πλήρως διαθέσιμος σε όλους, σε πραγματικό χρόνο μέσω διαδικτύου. Τρίτος άξονας υπήρξε η αποτελεσματικότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών και κατοίκων της πόλης. Φέραμε το Δήμο κοντά στο δημότη και κάναμε τα πρώτα αλλά ουσιαστικά βήματα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Με την ίδρυση των 7 Σημείων Εξυπηρέτησης του Δημότη, 154 διοικητικές διαδικασίες διεξάγονται, πλέον, μέσω των 7 δημοτικών κοινοτήτων. Με τη λειτουργία του ÇΚέντρου Ηλεκτρονικής ΕξυπηρέτησηςÈ 80 διοικητικές διαδικασίες μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω διαδικτύου.

Τέταρτος άξονας ήταν η επιτυχής διεκδίκηση ευρωπαϊκών πόρων. Ήταν αντιληπτό σε όλους ότι εν μέσω αυτής της οικονομικής κρίσης, δεν υπήρχε άλλος τρόπος για τη δημιουργία των απαραίτητων έργων αστικής ανάπλασης. Ο Δήμος Αθηναίων έγινε ο πρώτος δήμος της χώρας και από τους πρώτους πανευρωπαϊκά που διεκδίκησε απευθείας κοινοτικούς πόρους. Με συντονισμένες δράσεις, η δημοτική αρχή κατάφερε να αναλάβει και τη διαχείριση 120 εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός πρωτοφανές. Πρόκειται για το πολυεπίπεδο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που ονομάσαμε ÇΈργο ΑθήναÈ, και τα αποτελέσματα μέσα σε 20 μήνες είναι εντυπωσιακά. Σήμερα εκτελούνται ή έχουν δημοπρατηθεί, χωρίς να επιβαρυνθεί ούτε ευρώ ο προϋπολογισμός του Δήμου,

δεκάδες έργα μεταξύ των οποίων βιοκλιματικοί παιδικοί σταθμοί, δημοτικά ιατρεία, πολιτιστικά κέντρα, σχολεία, διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων και πλατειών, έργα αποχέτευσης, κολυμβητήριο, έργα αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού της πόλης, νέες υποδομές στην καθαριότητα. Εκτός όμως από έργα υποδομής σε στενή συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς της πόλης προχωρήσαμε στη δημιουργία δράσεων ανάπτυξης και θέσεων εργασίας, στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Θεωρώντας τον Τουρισμό βασικό μοχλό αναζωογόνησης της τοπικής οικονομίας στοχεύουμε στην ανάδειξη της Αθήνας σε αυτόνομο, δημοφιλή τουριστικό και συνεδριακό προορισμό. Τα πρώτα στοιχεία για το 2014 (αύξηση 32,4% για το πρώτο τρίμηνο) καθώς και η επιτυχής διοργάνωση διεθνών συναντήσεων και συνεδρίων επιβεβαιώνουν την ορθότητα των επιλογών μας.

Πέμπτος άξονας ήταν το άνοιγμα του Δήμου στις ενεργές ομάδες πολιτών, στις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης. Δημιουργήσαμε το πρώτο διαδικτυακό τόπο για τη συνάντησή τους, την ανταλλαγή απόψεων και το συντονισμό παρεμβάσεων που ομορφαίνουν και αναβαθμίζουν το κέντρο της Αθήνας, το ÇΣυν ΑθηνάÈ. Η στόχευσή μας σε ένα συνεργατικό μοντέλο διακυβέρνησης έφερε μια μεγάλη διάκριση: η Αθήνα προκρίθηκε στις 21 ευρωπαϊκές πόλεις -από συνολικά 155- στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού, ÇΠρόκληση για ΔημάρχουςÈ του ιδρύματος Bloomberg Philanthropies.

Μεγάλη έμφαση δώσαμε επίσης στην πολιτιστική ζωή και τις αθλητικές δραστηριότητες. Στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, που έχει αναδειχθεί σε αγαπημένο χώρο των νέων δημιουργών, εγκαινιάσαμε εδώ κι ένα χρόνο το Βιομηχανικό Μουσείο στη θέση του παλιού εργοστασίου φωταερίου. Η πρώτη χρονιά λειτουργίας πλαισιωμένη από εκπαιδευτικά προγράμματα υπήρξε πολύ επιτυχής. Στα πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα μεγάλη είναι και η συμβολή του Οργανισμού Πολιτισμού Νεολαίας και Αθλητισμού με διαπολιτισμικές δράσεις σε γειτονιές και πρωτοβουλίες, όπως το Μικρό Παρίσι ή η Πατησίων μας, που δίνουν ζωή σε περιοχές με προβλήματα υποβάθμισης.

Η εμπειρία που απέκτησε ο συνδυασμός μας ήταν πολύτιμη. Έχοντας θέσει τις βάσεις και τις υποδομές, σας παρουσιάζουμε την προγραμματική μας πρόταση για την επόμενη πενταετία. Δώσαμε βάση στην κατάρτιση μιας ρεαλιστικής, οικονομικά εφικτής πρότασης και με σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Η πρόταση του συνδυασμού ÇΔικαίωμα στην ΠόληÈ είναι δομημένη σε 11 τομείς οι οποίοι απεικονίζουν το όραμά μας για μια Αθήνα με το δημότη στο επίκεντρο, μια Αθήνα ανοικτή προς όλους, φιλική σε όλους, μια Αθήνα που θα εγγυάται υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής. Η προσεχής πενταετία είναι η γέφυρα μεταξύ της Αθήνας της κρίσης και μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.

Εντός του 2015 ολοκληρώνεται το σύνολο των έργων του ΕΣΠΑ που έχει ήδη δρομολογήσει ο Δήμος Αθηναίων. Διαθέτοντας την υποδομή, ο Δήμος Αθηναίων είναι ήδη έτοιμος να διεκδικήσει περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους την επόμενη προγραμματική περίοδο για τη βελτίωση των υποδομών της πόλης. Η εκπόνηση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης είναι η ουσιαστική δουλειά υποδομής και έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Η οικονομική εξυγίανση του Δήμου, σε συνδυασμό με τα έργα υποδομής, ιδίως στον τομέα των ανταποδοτικών υπηρεσιών, οδηγεί σε σημαντική μείωση των δημοτικών τελών της τάξεως του 20% μέχρι το 2018. Παράλληλα, η καθολική ενίσχυση της διαφάνειας, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η πλήρης ενσωμάτωση των τεχνολογιών πληροφορικής στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, η ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης του Δήμου, επιτρέπουν την αποδοτικότερη και οικονομικότερη λειτουργία του.

Για εμάς ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός είναι αναπόσπαστα τμήματα της ταυτότητας της πόλης. Ο εμπλουτισμός των εκδηλώσεων, η λειτουργία του Μουσείου ÇΜαρία ΚάλλαςÈ, η περαιτέρω αναβάθμιση της Τεχνόπολης και η λειτουργία των νέων πολιτιστικών και αθλητικών χώρων, που ήδη κατασκευάζονται μέσω ΕΣΠΑ, είναι στον πυρήνα των νέων μας δράσεων. Τα σχολεία ανοίγουν στην κοινωνία, γίνονται σημεία αναφοράς της γειτονιάς, με εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες. Επεκτείνεται επίσης ο επιτυχημένος θεσμός του κοινωνικού φροντιστηρίου σε όλες τις δημοτικές κοινότητες.

Οι κοινωνικές δομές αναβαθμίζονται περαιτέρω, καθώς και τα δημοτικά ιατρεία, με προσωπικό, εξοπλισμό και κτιριακές υποδομές, ενώ άτομα τρίτης ηλικίας εντάσσονται στο νέο δίκτυο άμεσης ανάγκης. Επεκτείνεται το δίκτυο κοινωνικής κατοικίας σε κτίρια του δημοσίου, αλλά και ιδιωτών, που σήμερα δεν αξιοποιούνται. Στους παιδικούς σταθμούς δίνεται έμφαση στη δημιουργία καταλληλότερου περιβάλλοντος για τα φιλοξενούμενα παιδιά.

Η καθαριότητα και το πράσινο της πόλης βρίσκονται στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας. Η εφαρμογή νέας πολιτικής για τη διαχείριση των αποβλήτων σε συνδυασμό με τη λειτουργία του νέου Σταθμού Μεταφόρτωσης μειώνουν το κόστος λειτουργίας και αυξάνουν την αποτελεσματικότητα. Δημιουργούνται νέοι χώροι και εστίες

πρασίνου στα σχολεία, στις πλατείες και σε δημόσιους χώρους. Εφαρμόζεται ολοκληρωμένη πολιτική φιλοζωικής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων της πόλης.
Η Αθήνα για να είναι ανοικτή και φιλική προς όλους οφείλει να έχει υποδομές για τα άτομα με προβλήματα κινητικότητας και όρασης. Τοποθετούνται οδωνυμικές πινακίδες Braille ενώ τίθεται ειδική σήμανση σε διαδρομές από σταθμούς του μετρό και λεωφορείων προς τις δημοτικές υπηρεσίες ή άλλα σημεία ενδιαφέροντος.

Το ποδήλατο μπορεί να αποτελέσει εναλλακτικό μεταφορικό μέσο μετακίνησης στο κέντρο της Αθήνας. Προωθείται το δίκτυο κοινόχρηστων ποδηλάτων, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργούνται οι απαραίτητοι ποδηλατόδρομοι.

Φίλες και φίλοι,
Η αλήθεια είναι ότι μέσα στα ουσιαστικά 3 χρόνια και 4 μήνες που αναλάβαμε τη δημοτική αρχή της πόλης πορευτήκαμε σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Σας διαβεβαιώνω όμως ότι εξαντλήσαμε τα μέσα που διαθέταμε και αξιοποιήσαμε κάθε δυνατότητα για να προχωρήσει μπροστά η Αθήνα, παρά τα εμπόδια, και τις αντιστάσεις και την άρνηση της κεντρικής εξουσίας να δώσει στους δήμους περισσότερες και ουσιαστικές αρμοδιότητες ή οικονομική αυτοτέλεια. Δήμοι, όπως της Αθήνας, μπορεί να γίνουν η αιχμή ενός ευρύτερου μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την αναστροφή των συνεπειών της κρίσης, χωρίς να συμμετέχουν στην κεντρική πολιτική σκακιέρα. Στο Δήμο της πρωτεύουσας έχει γίνει σημαντικό έργο υποδομής το οποίο ολοκληρώνεται σταδιακά και έχουν μπει τα θεμέλια για μια καλύτερη Αθήνα.

Γιατί όλοι μας έχουμε Δικαίωμα στην Πόλη.

Κατεβάστε από εδώ το πρόγραμμα σε μορφή PDF

Attachments:
Download this file (programma.pdf)Το πρόγραμμα μας[Το πρόγραμμα μας]3752 kB

Εγγραφή στο Newsletter

Φωτογραφίες

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Ιούνιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30