Δεύτερη Ολομέλεια

Η πρώτη ενότητα της σημερινής μας συζήτησης αφορά τις προκλήσεις στην Αυτοδιοίκηση και το γενικότερο θεσμικό πλαίσιο. Επιλέξαμε να μιλήσουμε για αυτό το θέμα καθώς οι προκλήσεις αυτές δείχνουν ξεκάθαρα ότι στους ΟΤΑ δεν είμαστε έτοιμοι να αντεπεξέλθουμε. Όπως διαμορφώνονται οι εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, με τελευταίο παράδειγμα και επιστέγασμα το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα, έγινε για ακόμα μια φορά προφανές ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας των Δήμων όχι μόνο δεν επαρκεί για την λειτουργία μας, αλλά πολλές φορές εμποδίζει την αποτελεσματικότητά μας.

 

Υπηρεσίες προς το Δημότη

Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει τις υπηρεσίες που παρέχει ο δήμος στους δημότες και προτάσεις για τη βελτίωσή τους. Είναι μια προσπάθεια για μια άλλη προσέγγιση στον τρόπο που βλέπουμε το Δήμο. Συνήθως τον βλέπουμε και τον διαχειριζόμαστε σαν ένα μηχανισμό με σταθερή εσωτερική δομή και διαδικασίες, στις οποίες οι δημότες οφείλουν να προσαρμοστούν. Η άλλη προσέγγιση είναι ότι ο Δήμος υπάρχει χάριν των δημοτών και οι δημότες δεν βλέπουν την εσωτερική δομή, τις ελλείψεις οικονομικών πόρων, προσωπικού, τις επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες, τη γραφειοκρατία. Βλέπουν και κρίνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Η στοχοθεσία και οι παρεμβάσεις μας πρέπει να επικεντρώνονται στις παρεχόμενες υπηρεσίες και πώς αυτές θα βελτιώνονται συνεχώς. Χαρακτηριστικές ομάδες παρεχόμενων υπηρεσιών, πέρα από την ομάδα των υπηρεσιών καθημερινότητας που εξετάζονται χωριστά, είναι οι υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής, εκπαίδευσης, πολιτισμού, αθλητισμού, ανάπτυξης.

Καθημερινότητα, Δημόσιος Χώρος

Η καθημερινότητα του δημότη προσδιορίζεται από την δραστηριότητά του στους χώρους της πόλης και από τα ερεθίσματα που λαμβάνει. Οι δημότες κυκλοφορούν στην πόλη με ΜΜΜ, αυτοκίνητα, μηχανές, ποδήλατα και πεζή. Κυκλοφορούν στην πόλη και ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, για να διεκπεραιώσουν εργασίες τους και για να ψυχαγωγηθούν.

Παραδοσιακά οι δημότες ζητούν μια πόλη καθαρή, ασφαλή, λειτουργική, όμορφη, με ελεύθερα πεζοδρόμια για να κυκλοφορήσουν και ελεύθερους χώρους για να αξιοποιήσουν. Η κυκλοφορία και η στάθμευση στην πόλη είναι σημαντικές παράμετροι της καθημερινότητας του δημότη

Εισαγωγή

Μέσα από την καθημερινή επαφή της Παράταξης με τα μέλη, την πολιτική και υπηρεσιακή διοίκηση του Δήμου και τους Δημότες, έχει δημιουργηθεί  μια πρώτη αίσθηση προτεραιοτήτων, ιεράρχησης και ομαδοποίησης προβλημάτων και στόχων για την επόμενη διετία.

Τα κύρια σημεία από την εμπειρία της παράταξης, μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

Προτάσεις

Η πρώτη ενότητα αφορά στις νέες προκλήσεις στην Αυτοδιοίκηση και τις προτάσεις για ένα θεσμικό πλαίσιο σύγχρονο και αποτελεσματικό. Θέματα όπως η μητροπολιτική διοίκηση, η οικονομική αυτοτέλεια, η αποκλειστική διαχείριση χώρων και λειτουργιών σε τοπικό επίπεδο, η ενίσχυση του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης, είναι μερικές από τις νέες προκλήσεις. Οι παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο για την στήριξη των παραπάνω αλλά και για απλοποίηση διαδικασιών, μείωση γραφειοκρατίας και επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων είναι ώριμες να προταθούν, να προετοιμαστούν και να διεκδικηθούν.

Σημεία από την ομιλία του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη στην έναρξη της δεύτερης ολομέλειας της δημοτικής παράταξης "Δικαίωμα στην Πόλη" στοΠνευματικό Κέντρο της Αθήνας.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Θυμόμαστε το Γιώργο Ιωαννίδη.

Δομή Συντονιστικής: 11μελής (Πρόεδρος ο Δήμαρχος, 2 δημοτικοί σύμβουλοι, 2 κοινοτικοί, 2 λοιπά μέλη, 2 κληρωτοί, 2 ορισμένοι από το Δήμαρχο). Εσωτερική κατανομή αρμοδιοτήτων: Οι δυο Δημοτικοί Σύμβουλοι Λευτέρης Παπαγιαννάκης και Ηλίας  Βλαχάκης παρακολουθούν τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου, οι δυο Κοινοτικοί Σύμβουλοι Ελένη Ζωντήρου και Μίνα Φούντζουλα παρακολουθούν τα θέματα των Κοινοτικών Συμβουλίων, ο Γιάννης  Βασδέκης και η Ράνια Νικολοπούλου παρακολουθούν τα θέματα της Επιτροπής Ποιότητας  Ζωής και της Οικονομικής Επιτροπής, η Βάσω Μπάρκα συντονίζει τις Ομάδες Εργασίας  και ο Στρατής Κατάκος, η Ελένη Ζωντήρου και η Μαργαρίτα Παναγιωτοπούλου  έχουν την ευθύνη της Διοίκησης.