Ο Ψηφιακός Οδικός Χάρτης της Αθήνας περιγράφει πέντε τομείς προτεραιότητας για να αξιοποιήσει τη δέσμευση του Δήμου να εκσυγχρονίσει την υποδομή διαδικτύου της πόλης, να γεφυρώσει το ψηφιακό χάσμα και να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα.

Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2018 - Ο Δήμαρχος Γιώργος Καμίνης ξεκίνησε τον Ψηφιακό Οδικό Χάρτη της Αθήνας, ένα στρατηγικό σχέδιο για την αξιοποίηση των ψηφιακών προσφορών της πόλης, διευρύνοντας την πρόσβαση στο διαδίκτυο, αυξάνοντας τη διαφάνεια και εμπλέκοντας τους κατοίκους μέσω ψηφιακών τεχνολογιών. Ο χάρτης πορείας παρουσιάστηκε πρόσφατα στο συγκρότημα Serafeio στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο φιλοξενεί μια σειρά πρωτοποριακών Δημοτικών πρωτοβουλιών όπως το Digital Lab της Αθήνας, η synAthina, το Πολιτιστικό Δίκτυο της Αθήνας και ο Χώρος Σχεδιασμού για Καλύτερη Μάθηση.

"Αυτός ο Χάρτης Πορείας είναι για τους Αθηναίους. Δεσμευόμαστε να παρέχουμε απλές ψηφιακές λύσεις που εστιάζονται στις ανάγκες σας ", δήλωσε ο Δήμαρχος Καμινής. «Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε τους Αθηναίους, διευρύνοντας την πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλες τις γειτονιές, δημιουργώντας ψηφιακές δεξιότητες, προσελκύοντας νέες επενδύσεις και δημιουργώντας θέσεις εργασίας».

Ο Ψηφιακός Οδικός Χάρτης της Αθήνας περιγράφει έργα για το 2018 και μέσα σε ένα χρόνο η πόλη θα αξιολογήσει την πρόοδο προς τους στόχους του Δήμου και θα εκδώσει ένα επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο για το 2019 και μετά. Το τρέχον σχέδιο επικεντρώνεται σε πέντε τομείς προτεραιότητας: την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την εκπαίδευση ψηφιακών δεξιοτήτων, την ηλεκτρονική δέσμευση και την καινοτομία.

1.Ανάπτυξη πρόσβασης στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας για την εισαγωγή οπτικών ινών σε όλα τα σχολεία και τη δημιουργία δημόσιων τοποθεσιών WiFi σε όλη την πόλη.

2. Διευθυνσιοδότηση κυβερνητικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των ηλεκτρονικών πληρωμών και της ηλεκτρονικής καταχώρισης των αθλητικών εγκαταστάσεων και των παιδικών φυτωρίων.

3. Ενίσχυση της διαδικτυακής παρουσίας του Δήμου, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης νέας ιστοσελίδας του δήμου που θα συνδέεται με όλα τα προγράμματα και τις υπηρεσίες του Δήμου.

4.Εκπαίδευση και εκπαίδευση ψηφιακών δεξιοτήτων για όλους τους κατοίκους, συμπεριλαμβανομένης της δωρεάν εκπαίδευσης ψηφιακών δεξιοτήτων σε 10.000 κατοίκους μέσω του προγράμματος Open Schools.

5. Υποστήριξη επιχειρηματιών και καινοτόμων πρωτοβουλιών μέσω του νέου Ψηφιακού Εργαστηρίου Αθηνών και του Ψηφιακού Συμβουλίου της Αθήνας.

Το 2017, ο Δήμαρχος Αθηναίων όρισε τον πρώην αρχηγό ψηφιακού διευθυντή της Ευρώπης, κ. Κωνσταντίνο Παπανδρέου, για να προωθήσει τις ψηφιακές πρωτοβουλίες του Δήμου. Ο Chief Digital Officer ξεκίνησε το ρόλο του με μια περιήγηση ακρόασης στην οποία διερεύνησε την πόλη για να συναντηθεί με κατοίκους, τεχνολογικούς ηγέτες, ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες για να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες τους και να δώσουν προτεραιότητα στους ψηφιακούς στόχους της πόλης. Η έρευνα αυτή αποτέλεσε το θεμέλιο από το οποίο αναπτύχθηκε ο Ψηφιακός Οδικός Χάρτης της Αθήνας.

"Τα έργα που περιγράφονται στον Ψηφιακό Οδικό Χάρτη της Αθήνας αντιπροσωπεύουν πρωτοβουλίες από όλη την πόλη", δήλωσε ο Δήμαρχος Καμινής. "Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Mike Bloomberg, ο οποίος μας υποστηρίζει να εντάξουμε τα λόγια μέσω του στρατηγικού συμβουλευτικού έργου της Bloomberg Associates, μιας φιλανθρωπικής δημοτικής συμβουλευτικής εταιρείας." Ο Δήμος συνεργάζεται με την Bloomberg Associates για να εφαρμόσει τις βέλτιστες πρακτικές από τις πόλεις γύρω τον κόσμο και να φέρει σε κίνηση αυτές τις πρωτοβουλίες.

"Είναι λογικό μόνο η πόλη που εφευρέθηκε η δημοκρατία να την ανακαλύψει για τον 21ο αιώνα και μετά - και να αποτελέσει παράδειγμα για άλλους σε όλο τον κόσμο", δήλωσε η Katherine Oliver, Διευθύντρια της πειθαρχίας Media Associates Bloomberg και Digital Strategies. "Αυτός ο χάρτης πορείας θα βελτιώσει την υποδομή διαδικτύου της πόλης, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε αυτήν. Θα διευκολύνει επίσης τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε κρίσιμες υπηρεσίες, να συνδέουν τους ανθρώπους με νέες δεξιότητες και να βοηθήσουν την Αθήνα να καταστεί μια πιο βιώσιμη πόλη για τους κατοίκους της και μια πιο φιλική πόλη για τις επιχειρήσεις ".

Ο Δήμαρχος Καμινής δεσμεύεται να επιταχύνει την ψηφιακή ανάπτυξη και να αξιοποιήσει την τεχνολογία για να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις της πόλης και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες. Για το σκοπό αυτό, ο Δήμαρχος και ο πρώτος Διευθυντής Ψηφιακής Λειτουργίας της πόλης ξεκίνησαν μια σειρά από ψηφιακές πρωτοβουλίες προτεραιότητας, όπως το Ψηφιακό Συμβούλιο της Αθήνας. Ένα στρατηγικό συμβουλευτικό όργανο, το Ψηφιακό Συμβούλιο της Αθήνας συγκεντρώνει τους ηγέτες των μεγαλύτερων ψηφιακών και τηλεπικοινωνιακών εταιρειών στην Ελλάδα, καθώς και διακεκριμένους καθηγητές από κορυφαία ελληνικά πανεπιστήμια, συμβουλεύοντας τον Δήμο με καινοτόμους τρόπους χρήσης της τεχνολογίας. Η εταιρική σχέση της Αθήνας, που έχει ως στόχο τη δημιουργία γεφυρών μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του ιδιωτικού τομέα, συντονίζει αυτή την πρωτοβουλία.

Σύνδεση με τον πλήρη Ψηφιακό Οδικό Χάρτη της Αθήνας

Σχετικά με την Αθήνα:

Η εταιρική σχέση της Αθήνας είναι μια ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική οντότητα που πραγματοποιεί στοχευμένες συνεργασίες μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του ιδιωτικού τομέα, συνδυάζοντας τα δυνατά σημεία και των δύο με τον τελικό δικαιούχο να είναι κάτοικοι της Αθήνας. "Με τη βοήθεια της εταιρικής σχέσης της Αθήνας, ο Δήμος Αθηναίων αναβαθμίζει την ποιότητα της συνεργασίας του με όσους σκοπεύουν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της Αθήνας σήμερα ανοίγοντας το δρόμο για το μέλλον της πόλης, δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. www.athenspartnership.org

 
Ψηφιακός Οδικός Χάρτης Αθήνας_Εγγρ_Φέμπ13.pdf 6.33 MB


Εγγραφή στο Newsletter

Φωτογραφίες

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Ιανουάριος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31