Εισήγηση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας στο κλειστό γήπεδο του Πανελληνίου με θέμα συζήτησης τη δημόσια χρήση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στο Πεδίον του Άρεως. 

· Η ραγδαία όξυνση της δημόσιας διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών κατά τα τελευταία χρόνια έχει μετατρέψει κεντρικές γειτονιές της Αθήνας σε πιάτσες εμπορίας ναρκωτικών. Συνάνθρωποι μας κάνουν χρήση ναρκωτικών μπροστά στα μάτια των περαστικών, θέτοντας σε κίνδυνο τη δική τους ζωή και υποβαθμίζοντας παράλληλα την καθημερινή διαβίωση των κατοίκων. Είναι ζήτημα υγείας, είναι ζήτημα ασφάλειας αλλά, προπαντός, είναι ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

· Η σημερινή συνεδρίαση αποτελεί μια συμβολική κίνηση. Αλλά και ένα μήνυμα. «ΩΣ ΕΔΩ». Ως εδώ η εγκληματική πλέον αδιαφορία. Ως εδώ με το έλλειμμα ενός σοβαρού σχεδιασμού και πλάνου για την αντιμετώπιση του θέματος. Ως εδώ με τη συστηματική άρνηση των αρμοδίων στο κεντρικό κράτος να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

· Εμείς, ως Δήμος Αθηναίων, με όσα μέσα διαθέτουμε και εξαντλώντας τα περιθώρια των αρμοδιοτήτων μας, δεν θα προσπεράσουμε το θέμα. Ούτε θα κρυφτούμε. Αλλά με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και προτάσεις θα πιέσουμε όσους έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη. Σε αυτήν την προσπάθεια θέλουμε όλους τους άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους μαζί μας. Πρώτα απ’ όλα τους κατοίκους και τις ιδιαίτερα δραστήριες κινήσεις και πρωτοβουλίες πολιτών, τους φορείς, τις ΜΚΟ με σημαντικό έργο, τα γειτονικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα ξενοδοχεία που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με οξυμένο πρόβλημα, αλλά και συνολικά το σύνολο των επιχειρήσεων και των εμπόρων. Με αφετηρία τη σημερινή συνεδρίαση να δημιουργήσουμε μια μεγάλη συμμαχία και να ενώσουμε τις φωνές ώστε να ακουστούμε πιο δυνατά.

· Θα ήθελα πολύ σύντομα να σας πω τι κάνουμε εμείς ως δήμος Αθηναίων στο πλαίσιο των περιορισμένων αρμοδιοτήτων που έχουμε. Σε πολιτικό επίπεδο, ήδη από τον Απρίλιο του 2017 ενημερώσαμε διεξοδικά τα πολιτικά κόμμα για την έξαρση του φαινομένου και συγκαλέσαμε συσκέψεις με εκπροσώπους τους και φορείς, προχωρήσαμε σε συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρωθυπουργό, ενημερώσαμε τη Βουλή και τους αρμόδιους υπουργούς.

· Την ίδια στιγμή, μέσα από τη συστηματική συνεργασία με δημόσιους φορείς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι διαθέτουν τεχνογνωσία και εξειδίκευση σε θέματα ουσιοεξάρτησης, εστιάσαμε στην πρόληψη. Πιο συγκεκριμένα:

~Σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ έχουμε την ευθύνη της λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Αθηνά Υγεία», το οποίο υλοποιεί πλήθος ενημερωτικών δράσεων με στόχο την πρόληψη.

~ Με τον ΟΚΑΝΑ έχουμε συνάψει συμφωνητικό συνεργασίας, προκειμένου να λειτουργήσει για πρώτη φορά Υπνωτήριο 90 θέσεων για αστέγους-ουσιοεξαρτημένους.

~ Συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια, το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ, στην υλοποίηση έργου με στόχο την ενίσχυση του streetwork και της διασύνδεσης των χρηστών με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου σε περιοχές όπως το Πεδίον του Άρεως και η Τριλογία.

~Σε συνεργασία με 6 εξειδικευμένους φορείς, σχεδιάζουμε έργο για τη στέγαση και την παροχή συνοδευτικών υπηρεσιών στις περισσότερο ευάλωτες κατηγορίες αστέγων δρόμου (πχ. διπλής διάγνωσης ενεργής χρήσης και σοβαρής ψυχικής πάθησης). Στοχεύουμε να εξυπηρετήσουμε 200 άτομα σε βάθος διετίας.

~ Παράλληλα, μένουμε έμπρακτα στην πρώτη γραμμή σε όλα τα επίπεδα:

*διοργανώνουμε ημερίδες για το θέμα της δημόσιας χρήσης, ακούγοντας τους φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο,

*φέρνουμε τεχνογνωσία από πόλεις του εξωτερικού με εμπειρία στο θέμα, όπως το Άμστερνταμ και η Νέα Υόρκη,

*είμαστε στο πλευρό των κατοίκων συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις, όπως η ημερίδα του «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως» τον Απρίλιο του 2018,

*αποστείλαμε επιστολή στον Πρωθυπουργό, η οποία συνυπογράφηκε από 18 επώνυμους Αθηναίους,

*στηρίζουμε την τροπολογία που κατατέθηκε πρόσφατα από βουλευτές του ΚΙΝΑΛ για τη λειτουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης, η οποία απορρίφθηκε από την Κυβέρνηση.

·  Όμως οι αρμοδιότητες για ουσιαστικές και ριζικές λύσεις ανήκουν στο κεντρικό κράτος. Άλλωστε, η δημόσια διακίνηση και χρήση ναρκωτικών δεν είναι ένα μονοδιάστατο πρόβλημα. Είναι ζήτημα κοινωνικής πολιτικής, είναι ζήτημα δημόσιας υγείας, είναι ζήτημα ασφάλειας. Απαιτεί τη δυναμική παρέμβαση του κεντρικού Κράτους, μέσα από στενή και αξιόπιστη συνεργασία των υπουργείων Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης. Στο κρίσιμο αυτό πρόβλημα, διαπιστώνουμε δυστυχώς την ηχηρή απουσία της Κυβέρνησης: το υπουργείο Υγείας στερείται κάθε σχεδίου για την αντιμετώπιση της κατάστασης, το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνείται να συμβάλει στη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου ενώ η πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη και τις εκκλήσεις των ίδιων των αξιωματικών, δείχνει εντελώς απρόθυμη να ασκήσει τα καθήκοντά της.

· Τέλος, διεκδικώντας το αυτονόητο για τις γειτονιές της Αθήνας και στηρίζοντας έμπρακτα τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων, ζητούμε, ως μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, να ληφθούν τα εξής τρία συγκεκριμένα μέτρα:

1. Όπως συμβαίνει και σε άλλες πόλεις της χώρας, να επιτραπεί η διάθεση υποκατάστατων μόνο στα νοσοκομεία και όχι σε χώρους στο κέντρο της πόλης.

2. Να θεσμοθετηθούν άμεσα χώροι ιατρικώς επιτηρούμενης χρήσης, οι οποίοι εξασφαλίζουν ασφαλέστερες συνθήκες για τους χρήστες, προστασία της δημόσιας υγείας και μείωση της δημόσιας όχλησης. Είναι κρίμα η κυβέρνηση και μάλιστα μια κυβέρνηση που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτική, να απορρίπτει ένα κατεξοχήν προοδευτικό μέτρο για μικροκομματικούς λόγους. Είναι αδιανόητο ο υπουργός Υγείας να μην έχει καν απαντήσει εδώ και μήνες στη σχετική μου επιστολή.

3.   Η Ελληνική Αστυνομία να προστατεύσει τους πολίτες από το οργανωμένο εμπόριο ναρκωτικών και να απελευθερώσει τις γειτονιές της πόλης από τους στυγνούς εγκληματίες που τις έχουν μετατρέψει σε χώρους θανάτου.

·Επαναλαμβάνω με κάθε τόνο και κάθε κατεύθυνση. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για αδράνεια. Ας είναι η σημερινή συνεδρίαση μια θετική αφετηρία, ένα ηχηρό καμπανάκι που θα αφυπνίσει τους αρμόδιους ώστε επιτέλους να δοθούν ουσιαστικές λύσεις. Εμείς είμαστε και θα είμαστε να δώσουμε μαζί σας αυτή τη μάχη.


Εγγραφή στο Newsletter

Φωτογραφίες

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Μάρτιος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31