Επιστολή προς τον  Πρωθυπουργό κ. Η Αλέξη Τσίπρα,  με την οποία ζητά άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημόσιας χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών στην Αθήνα, απέστειλε ο  Αθηναίος κ. Γιώργος Καμίνης , επισημαίνοντας ότι τα Υπουργεία Υγείας και Προστασίας του Πολίτη είτε δεν έχουν σχέδιο είτε δείχνουν εντελώς ανεπιφύλακτα την άσκηση των καθηκόντων τους.

«Μετά τα όσα συζητήσαμε στο παρελθόν ενός έτους μεταξύ μας, σας επισημαίνουμε ότι δυστυχώς η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται. Διαπιστώνω ότι το υπουργείο Υγείας στερείται κάθε σχεδίου αντιμετώπισης της κατάστασης, ενώ η πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας δείχνει εντελώς ανυπόφορη να ασκήσει τα καθήκοντά της »σημειώνει ο κ. Καμίνης στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό και υπογραμμίζει ότι «η διάδοση και η χρήση ναρκωτικών στην Αθήνα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο».

Στην επιστολή του προς τον κ. Τσίπρα, στην οποία συνυπογράφουν 18 Αθηναίοι που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία του Δημαρχείου Αθηναίων, ο κ. Η καμίνη επισημαίνει ότι η αντιμετώπιση της αστικής πολιτικής είναι θέμα κοινωνικής πολιτικής, είναι ζήτημα δημόσιας υγείας, αποτελεί ζήτημα ασφάλειας και απαιτεί στενή και αξιόπιστη συνεργασία των Υπουργείων Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης ». Ο αρχιτέκτονας Αθηναίων κ. Ο Γιώργος Καμίνης ζητάει από τον Πρωθυπουργό ή ΕΛ.ΑΣ. η προστασία των πολιτών από την εμπορία ναρκωτικών, η διάθεση υποκατάστατων να γίνεται εντός των νοσοκομείων καθώς και η θέσπιση λειτουργίας κλειστών χώρων χρήσης ναρκωτικών ουσιών κάτω από ιατρική παρακολούθηση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Η δημόσια διακίνηση και η χρήση ναρκωτικών στην Αθήνα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Οι κεντρικές γειτονιές έχουν μετατραπεί σε χώρους εμπορίας ναρκωτικών. Οι δρόμοι συνάνθρωποι μας κάνουν χρήση ναρκωτικών μπροστά στα μάτια των περαστικών.

Δεδομένου ότι βάσει του ισχύοντος νόμου 4139/2013, προεδρεύει της Διυπουργικής Επιτροπής για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών, στο οποίο συμμετέχει και ο Εθνικός Συντονιστής Αντιμετώπισης των Ναρκωτικών, και μετά από ό, τι συζητήσαμε σε ένα χρόνο πριν από τη συνάντησή μας, σας επισημαίνω ότι δυστυχώς η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται. Διαπιστώνω ότι το υπουργείο Υγείας στερείται κάθε σχεδίου για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ η πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας δείχνει εντελώς ανυπόφορη να ασκήσει τα καθήκοντά της.

Η καταπολέμηση της ουσιοεξάρτησης δεν είναι ένα μονοδιάστατο πρόβλημα. Είναι θέμα κοινωνικής πολιτικής, είναι ζήτημα δημόσιας υγείας, είναι ζήτημα ασφάλειας. Απαιτείται στενή και αξιόπιστη συνεργασία των Υπουργείων Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και της Δικαιοσύνης.

Το Δήμο Αθηναίων ασκεί όλη την περιορισμένη αρμοδιότητά του σε επίπεδο πρόληψης, συνεργάζοντας συστηματικά με δημόσιους φορείς και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, που διαθέτουν τεχνογνωσία και εξειδίκευση σε θέματα ουσίας. Συγκεκριμένα, ο δήμος συνεργάζεται με την Περιφέρεια Αττικής, τον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ και αξιόπιστες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, καταδεικνύοντας την ανάγκη να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη.

Το ίδιο καλούμε να ασκήσουμε και τις αρμόδιες υπουργείες.

1.Όπως συμβαίνει και σε άλλες πόλεις της χώρας, επιτρέπεται η διάθεση υποκατάστατων μόνο σε νοσοκομεία και όχι σε χώρους στο κέντρο της πόλης. Δυστυχώς, πρόσφατα ο ΟΚΑΝΑ έθεσε ξανά σε λειτουργία τις κέντρα χορήγησης μεθαδόνης στο δρόμο Καποδίστριου και στο Γ 'Σεπτεμβρίου.

2. Να θεσμοθετηθούν χώροι ιατρικώς επιτηρουμένου χρήσεως.

3.Η Ελληνική Αστυνομία να προστατεύσει τους πολίτες από την οργανωμένη εμπορία ναρκωτικών και να απελευθερώσει τις γειτονιές της πόλης από τους εγκλωβισμένους εγκληματίες που έχουν μετατρέψει τους σε χώρους θάνατο.

Σε αυτή την επιδίωξη του αυτονόητου είμαστε όλοι μαζί. Οι συνεργάτες μας για να ξαναδίδσουμε στις γειτονιές μας την ανάσα που χρειαζόμαστε.

Στην παρούσα επιστολή προσυπογράφουν τα μέλη της πρωτοβουλίας που συγκροτήσαμε πρόσφατα στο Δημαρχείο της Αθήνας, τα ονόματα των οποίων μπορείτε να βρείτε στο συνημμένο αρχείο.

Με εκτιμηση

Γιώργος Καμίνης

 

Την επιστολή προσυπογράφουν:

1. Γιάννα Αλιβιζάτου  -Δικηγόρος

2. Γιώργος Αρμένης  - Σκηνοθέτης -Αθοποιός

3. Ντίνος  Αυγουστίδης -Αθοποιός

4. Ορφέας Αυγουστίδης  - Ηθοποιός

5. Αρετή Γεωργίλη  - Ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου

6. Τάσος Γιαννόπουλος -  Φοιτητής Νομικής

7. Στεφανία Γουλιώτης  -Αθοποιός

8. Νεφέλη Κουρή - Ηθοποιός

9. Στέλιος Μάινας  - Ηθοποιός

10. Μένη Μαλλιώρη -Καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Ε.Κ.Π.Α

11. Κωνσταντίνα Μιχαήλ -Αθοποιός

12. Μιμή Ντενίση -Ομιλητής-Ηθοποιός- Συγγραφέας

13. Θανάσης Πετρίδης  - Ιατρός

14. Γιούλικα Σκαφίδα - Αύγουστος

15. Νίκος Σουρής - Φοιτητής Νομικής

16. Αιμιλία Υψηλάντη - Ηθοποιός

17. Ελένα Χαρμπίλα - Μουσικός

18. Χρήστος Χωμενίδης - Συγγραφέας


Εγγραφή στο Newsletter

Φωτογραφίες

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Μάρτιος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31