-Πείτε μας τρεις λόγους για τους οποίους να σας ψηφίσει κανείς για αρχηγό του νέου φορέα της κεντροαριστεράς… 

Οι πολίτες με γνωρίζουν ως νικητή ηγέτη της παράταξης στον δήμο τόσο το 2010 με αντίπαλο τη Ν.Δ. όσο και το 2014 απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Με γνωρίζουν ως δήμαρχο της αλληλεγγύης και του προσφυγικού, ως εκφραστή της παράταξης του Ναι στο δημοψήφισμα, ως δημοκράτη, ως αμετακίνητο Ευρωπαίο, σταθερό υπερασπιστή των δικαιωμάτων και της νομιμότητας. Σε αυτό το δίμηνο μέσα από το διάλογο έχουν την ευκαιρία να με γνωρίσουν καλύτερα. Θα κρίνουν, θα συγκρίνουν και θα αποφασίσουν.

  

-Ηλεκτρονική ψηφοφορία γίνεται μόνο στην Εσθονία σε όλη την ΕΕ και μάλιστα με "κωδικό" που λαμβάνεται μέρες πριν. Στα σοβαρά πιστεύετε ότι η χώρα μας θα κάνει την καινοτομία; 

Δίνουμε την εντύπωση πως πάλι συζητάμε για διαδικασίες. Και απομακρυνόμαστε από τον κόσμο. Είναι καινοτομία και δημοκρατία και άνοιγμα στην κοινωνία, η ψηφοφορία εξ αποστάσεως. Το πιστεύω και το υποστηρίζω κι έχω ακούσει ειδικούς να με πείθουν στο πώς γίνεται, αδιάβλητα και φερέγγυα. Το οφείλουμε στους νέους που μέσα στην κρίση ξενιτεύθηκαν. Είναι και ένα διαγενεακό ισοζύγιο, να προσεγγίσουμε δηλαδή οι μεγαλύτεροι τους τρόπους που οι νεώτεροι αντιλαμβάνονται τη συμμετοχή, χωρίς να τους κουνάμε το δάχτυλο. Υπάρχουν όμως και άλλες απόψεις, καθόλα σεβαστές. Θα βρούμε λύσεις, ψυχραιμία χρειάζεται και κυρίως μια παιδεία διαλόγου. Δεν βοηθά να κάνουμε θέμα δημόσιας συζήτησης τεχνικές λεπτομέρειες. 

-Προσδοκάτε ότι η συμμετοχή θα είναι υψηλή. Πείτε μας τον αριθμό πάνω από τον οποίο θα θεωρήσετε ότι έχει αξιοπιστία το αποτέλεσμα.

Η αξιοπιστία του αποτελέσματος έχει σχέση με το αδιάβλητο των διαδικασιών, όχι με τη μαζικότητα. Η μαζική συμμετοχή θα δώσει ανάσα, νομιμοποίηση και ευχέρεια σύνθεσης απόψεων στη νέα ηγεσία. Κοιτάξτε είναι μάλλον η τελευταία μεγάλη, σε αυτή την περίοδο, ευκαιρία της δημοκρατικής παράταξης να σταθεί στα πόδια της, με μια νέα αρχή. Όχι για να απειλήσει, αλλά για να προτείνει, όχι για να παλινορθώσει αλλά για να συμβάλει στην ανάπτυξη. Κάτι επιτέλους κινείται στο κομματικό σύστημα κι εγώ το χαιρετίζω. Ο πρωθυπουργός στρίβει κεντροαριστερά και ο κ. Μητσοτάκης κεντρώα. Αυτό οφείλεται και στις προσπάθειες ανασύνταξης του δικού μας χώρου. Μακάρι όλοι να έρθουν πιο κοντά μας. Ειλικρινά και ουσιαστικά. Η Ελλάδα και οι πολίτες μόνο να κερδίσουν έχουν από τις συγκλίσεις και τις συνεργασίες.

-Υπάρχει διαχωριστική γραμμή Δεξιάς-Αριστεράς; 

Προφανώς και υφίσταται ο άξονας αριστερά-δεξιά. Και παραμένει ένα βασικό εργαλείο ιδεολογικού διαχωρισμού των προοδευτικών από τους συντηρητικούς. Όπως έχω πει, αισθάνομαι βαθύτατα αριστερός. Δυστυχώς, όμως, ο άξονας αριστερά/δεξιά δεν αρκεί ως διαιρετική τομή για να ορίσει τον πολιτικό χάρτη στη νέα εποχή που διανύουμε. Αυτός είναι και ο λόγος που βλέπουμε παρά φύση αριστεροδεξιές συμπράξεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα στη δική μας χώρα αυτό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Θεωρώ ωστόσο ότι υπάρχει πια και ένας νέος άξονας με επικουρική συμβολή. Το όραμα για μια ανοιχτή κοινωνία, δηλαδή μια κοινωνία που δίνει ευκαιρίες, απέναντι στο "κλειστό" πολιτικό και οικονομικό σύστημα που επικρατεί σήμερα μπορεί να επανοριοθετήσει την προοδευτική ιδεολογία και να προσδώσει στην πολιτική τα νέα χαρακτηριστικά που απαιτούνται, ώστε να συντονιστούμε επιτέλους με το νέο ανοιχτό διασυνδεδεμένο κόσμο που ζούμε σήμερα.

Εφόσον εσείς ηγηθείτε, το νέο κόμμα μπορεί να συγκυβερνήσει στη βάση προγραμματικής συμφωνίας και με ΝΔ και με ΣΥΡΙΖΑ;

Η Ελλάδα τα τελευταία 6 χρόνια κυβερνάται από συνασπισμούς, ορισμένους αρκετά ετερόκλητους. Η ανάγκη προέκυψε από τη σοβαρότητα της κρίσης καθώς και από το εκλογικό σύστημα. Φυσικό είναι και στο μέλλον να υπάρξουν συνεργασίες, γιατί η κρίση δεν πέρασε και οι ανάγκες μεγεθύνονται. Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ καλά θα έκαναν, αντί να επιδίδονται όλα τα χρόνια σε δομική αντιπολίτευση, στείρα και καταστροφική ο ένας στον άλλο, να συνεργαστούν σε καίρια θέματα, όπως η παιδεία, η αυτοδιοίκηση, το προσφυγικό, η αλληλεγγύη ή οι επενδύσεις, για να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών. Εμείς αυτό θα επιβάλουμε με την μαζική μας παρουσία. Και τότε θα δούμε ποιος θα συμμαχήσει με ποιον. Τώρα, για το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας. Ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ δεξιάς και αριστεράς βεβαίως και υπάρχουν. Και η ιστορία είναι ταυτότητα και τιμή του καθενός μας. Εκείνο που δεν πρέπει να υπάρχει είναι η μονολιθικότητα της ταμπέλας οι καλοί και οι κακοί, εμείς κι εσείς. Οι πολιτικές έχουν ιδεολογικό πρόσημο αλλά όχι όλες. Οι αποκρατικοποιήσεις είναι δεξιές ή αριστερές; Η αλληλεγγύη, το προσφυγικό; Δεν θεωρώ ότι αριστερό είναι να σκέφτομαι κρατικιστικά. Ούτε βεβαίως ότι η επιχειρηματικότητα, η κερδοφορία και η ανάπτυξη είναι έννοιες που πρέπει να μονοπωλούνται από τη δεξιά. Την τελευταία δεκαετία αποδείχθηκε περίτρανα στη χώρα μας ότι ήταν η συντηρητική παράταξη, η ΝΔ που γιγάντωσε το κράτος και το κόστος λειτουργίας του και συναγωνίστηκε την πιο οπισθοδρομική αριστερά στην αδράνεια και τη διατήρηση κατεστημένων δομών. 

  

-Αποδέχεστε τη λογική των ίσων αποστάσεων που έχει υιοθετήσει το ΠΑΣΟΚ; 

Κυρία Σπανού, στη ζωή μου έχω μάθει ότι η πολιτική δεν είναι λόγια αλλά στάση ζωής και καθημερινή πρακτική. Να σας φέρω ένα παράδειγμα; Ως δήμαρχος Αθηναίων υπέγραψα το πρώτο σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομόφυλου ζευγαριού και είμαι περήφανος γι’ αυτό. Υποστήριξα την ανάγκη ανέγερσης μουσουλμανικού τεμένους, ενώ η Αθήνα θα είναι η πρώτη πόλη που θα αποκτήσει αποτεφρωτήριο νεκρών. Όλα αυτά είναι θέματα που ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝ.ΕΛ., τα πολέμησαν λυσσαλέα εντός και εκτός βουλής. Φαντάζεστε επίσης, σε ποια κατάσταση θα ήταν η Αθήνα σήμερα, αν η διαχείριση του προσφυγικού, η δεύτερη μεγάλη κρίση της πόλης μετά την οικονομική, έπεφτε σε δήμαρχο που θα φλέρταρε με τον εθνολαϊκισμό ή που δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί με την κυβέρνηση; Κοντολογίς, τις αποστάσεις ή τις συγκλίσεις με τα κόμματα και τα πρόσωπα δεν τις φέρνουν τα ιδεολογήματα αλλά η συνέπεια και η ειλικρίνεια. Έτσι αντιλαμβάνομαι το ρόλο της νέας προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης: ριζοσπαστική όπου χρειάζεται και ρεαλιστική όταν οι συνθήκες το απαιτούν, χρήσιμη, δηλαδή, στην κοινωνία.

-Σας χωρίζει άβυσσος από τον Κ. Μητσοτάκη, όπως είχε πει η Φ. Γεννηματά μετά την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ; 

Με χωρίζει άβυσσος από ό,τι κρατάει την πατρίδα μου καθηλωμένη στο παρελθόν της χρεοκοπίας. Με χωρίζει άβυσσος από το ρουσφέτι, από τη λογική των «κολλητών», την υποκρισία, τα παχιά λόγια, το εμπόριο ελπίδας, το μίσος και τη βία, τους κομματικούς μηχανισμούς και τον πολιτικαντισμό.  

-Μια κριτική που σας γίνεται αναφέρεται στα προβλήματα της Αθήνας, στην καθαριότητα για παράδειγμα. Άδικο είναι;

Καθόλου άδικο, οι πολίτες δικαίως βλέπουν μια Αθήνα που δεν γίνεται πιο καθαρή, πιο φωτεινή το βράδυ, με πολλά, υπερβολικά πολλά τραπεζάκια έξω. Δεν έχουμε πετύχει σε αυτά όσο θα θέλαμε. Δεν τα παρατάμε, προσπαθούμε, είναι δουλειά μας. Δεν θα υποσχεθώ τίποτα. Έχω πεισμώσει και θυμώσει. Σε λίγους μήνες να με ξαναρωτήσετε παρακαλώ και για τα τρία. Αλλά ξέρετε, είμαι υπερήφανος ότι μπορώ να κοιτάω κατάματα τον δημότη και να του εξηγώ και για ό,τι δεν έχει γίνει και για ποιο λόγο δεν το έχουμε ακόμη καταφέρει. Οι πολίτες μας αναγνωρίζουν εντιμότητα και προσπάθεια και γι αυτό μας ακούν. Εξάλλου δεν έρχονται από άλλο πλανήτη. Βλέπουν και μια Αθήνα στην οποία έχει επιστρέψει η ζωντάνια, δειλά - δειλά η επιχειρηματική δραστηριότητα, ο τουρισμός, η αισιοδοξία και η παγκόσμια αναγνώριση. 


Εγγραφή στο Newsletter

Φωτογραφίες

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Ιούνιος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30