-Για τον σεισμό στην Κω

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: "Έχω ζητήσει να μιλήσω με τον δήμαρχο να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε. Εκφράζω τη συμπαράσταση της Αθήνας στην Κω. Οι δήμοι είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα και νομίζω ότι όταν ο δήμαρχοι έχουν αντανακλαστικά μπορούν να κάνουν πάρα πολλά πράγματα".

-Για την εκτίναξη της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: "Αυτό είναι κεκτημένο των δύο-τριών τελευταίων ετών. Για τρίτη συνεχή χρονιά έχουμε αύξηση και σπάσαμε πάλι κάθε ρεκόρ. Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η Αθήνα όχι γίνεται αυτόνομος τουριστικός προορισμός. Δηλαδή, οι τουρίστες μένουν στην Αθήνα και δεν την χρησιμοποιούν μόνο ως ενδίαμεσο σταθμό, να  Ακρόπολη και να πάνε στα νησιά. Επίσης έχει επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος πέραν του καλοκαιριού, και στις υπόλοιπες εποχές του έτους και αυτό το κρατάμε συνειδητά με πάρα πολλές εκδηλώσεις, πολιτιστικές και αθλητικές, ούτως ώστε οι τουρίστες να έχουν ενδιαφέρον να έρθουν στην Αθήνα όχι μόνο για τα μουσεία ή για το κλίμα της αλλά και γι' αυτά που γίνονται στην πόλη".

-Τι ζητάει από το κράτος.

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: "Ένα πράγμα ζητάμε: μας λύσουν τα χέρια. Αυτό μπορούν να το κάνουν; Να μας αφήσουν επιτέλους να ασχοληθούμε με την πόλη μας χωρίς να είναι πενήντα διαφορετικοί φορείς που να παρεμβαίνουν και να εμπλέκονται στην πόλη. Αυτό θέλουμε. Αυτό ζητάνε όλοι οι δήμαρχοι των μεγάλων πόλων. Ελευθερία κινήσεω, γιατί τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και πάρα πολύ σύνθετα. Δεν μπορούν πλέον να συνεργάζονται πενήντα οργανισμοί για να κάνουν ένα πράγμα. Πρέπει οι δήμοι να γίνουν αυτόνομοι. Πρέπει οι δήμοι να αποκτήσουν πραγματικές αρμοδιότητες. Η γραφειοκρατία μας εμποδίζει να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα, ενώ εμείς έχουμε μια άμεση γνώση της πραγματικότητας της πόλης. Κοιτάξτε πόλεις όπως είναι η Νέα Υόρκη ή το Παρίσι. Έχουν τη δική τους αστυνομία, ο δήμος ελέγχει τις συγκοινωνίες, ο δήμος ελέγχει τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, ο δήμος ελέγχει χίλια δύο πράγματα. Ακόμα και τα νοσοκομεία. Στη σχετικά μικρή πόλη του Κάσελ στη Γερμανία, που φιλοξενούμε μαζί τη documenta, ο δήμος έχει την ευθύνη ακόμη και για το αεροδρόμιο. Οι πόλεις έχουν πια τόσο σύνθετα προβλήματα που μόνο ο δήμος μπορεί να τα λύσει. Δεν μπορούν να συνεννοούνται πενήντα υπουργεία, δέκα οργανισμοί και ένας δήμος να είναι στην μέση. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κάποτε πρέπει να αρχίσουμε και εμείς".

-Εφαρμογή μητροπολιτικού μοντέλου.

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: "Γιατί να μην μπορεί να εφαρμοστεί; Στο λεκανοπέδιο Αττικής των 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων και έχουμε 66 δήμους. Το καταλαβαίνετε αυτό; 66 δήμοι σε ένα λεκανοπέδιο που συνιστά μία σύγχρονη μεγαλούπολη. Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στον πολιτισμένο κόσμο".

-Για τα επεισόδια στην Ερμού.

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: "Δεν είναι μόνο ένα πλήγμα μόνο στην εικόνα της πρωτεύουσας. Είναι μια σκιά φόβου που πάει να απλωθεί πάνω από την πόλη. Υπάρχει πλέον πρόβλημα στα πανεπιστήμια επειδή κυριαρχούν ομάδες που ασκούν βία. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε και τις συντονισμένες ενέργειες, τους βανδαλισμούς στην πόλη. Ανησυχώ πάρα πολύ και γι' αυτό μαζί με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας και το Διοικητικό Συμβούλιο θα πάμε όλοι μαζί την Τρίτη να καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά. Το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό. Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι αυτή η πόλη να ζει, κατά καιρούς, κάτω από ένα κύμα βίας και να μην συμβαίνει τίποτα. Αυτή την εξοικείωσή μας με το φόβο και τη βία τη φοβάμαι πιο πολύ από όλα. Θα καταθέσουμε μήνυση κατά αγνώστων και κατά παντός υπευθύνου".


Εγγραφή στο Newsletter

Φωτογραφίες

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Οκτώβριος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31