Δραστηριότητες Του Δημάρχου Αθηναίων

«Η δημοσκόπηση της Metron για το Βήμα δείχνει ότι το 72% διαφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών. Δηλαδή, ο κ. Τσίπρας επιχειρώντας να διασπάσει τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής,κατάφερε να διχάσει, για ένα εθνικό θέμα, τη χώρα» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Σε μια εφ’όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στους δημοσιογράφους Αντώνη Αντζολέτο και Απόστολο Μαγγηριάδη ο κ. Καμίνης εξέφρασε για τις ευρωεκλογές, την αντίθεσή του με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «ο δημοψηφισματικός χαρακτήρας που επιδιώκει να προσδώσει στις Ευρωεκλογές ο κ. Μητσοτάκης, είναι αναντίστοιχος  της κρισιμότητας της αναμέτρησης για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ειδικά σε μία περίοδο αύξησης του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς».

Συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και τη δημοσιογράφο Εύη Σάλτου.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα της οκταετίας σας στον δήμο Αθηναίων;

Θυμάμαι ότι στην πρώτη ενημέρωση που μου έκαναν τα διοικητικά στελέχη του δήμου, μου είπαν χαρακτηριστικά “δήμαρχε, ο δήμος έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει”. Τα νούμερα ήταν εφιαλτικά: οι υποχρεώσεις προς τράπεζες και προμηθευτές, ανέρχονταν στα 289,5 εκ. ευρώ και το έλλειμμα άγγιζε τα 50 εκ. ευρώ. Ο δήμος είχε βουλιάξει στα χρέη, σπαταλούσε αλόγιστα και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί ούτε καν στα βασικά. Την ίδια στιγμή, η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε κατά 40%. 'Έπρεπε λοιπόν να διαλέξουμε τον δρόμο που θα πάρουμε. Εμείς, διαλέξαμε τον δύσκολο δρόμο. Ανασκουμπωθήκαμε, δουλέψαμε με πείσμα και σχέδιο, κόψαμε με το μαχαίρι τη σπατάλη, στηρίξαμε κατά προτεραιότητα όσους είχαν ανάγκη. Σήμερα έχουμε ρίξει τον δανεισμό μας κάτω από το μισό και το έλλειμμα των 50 εκ. ευρώ το μετατρέψαμε σε πλεόνασμα 26 εκ. ευρώ.

Το έργο, τις παρεμβάσεις και τις πολιτικές τομές που έγιναν στην Αθήνα τα τελευταία οκτώ χρόνια, τα χρόνια της θητείας του ως δημάρχου Αθηναίων, παρουσίασε ο κ.  Γιώργος Καμίνης σε μία μεγάλη εκδήλωση στο κατάμεστο δημοτικό θέατρο Ολύμπια.

Το οικονομικό νοικοκύρεμα του δήμου, η μετατροπή του βαθιά ελλειμματικού (48 εκ. ευρώ) δήμου σε πλεονασματικό (22 εκ. ευρώ), το ισχυρό δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης για πάνω από 40.000 πολίτες, η άντληση και αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, η συστηματική βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Αθήνας και ο τουρισμός, η συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και το διαρκές και σταθερό μέτωπο κατά της ακροδεξιάς απειλής ήταν σύμφωνα με τον κ. Καμίνη οι βασικοί άξονες της πολιτικής της δημοτικής αρχής από τον Ιανουάριο του 2011 έως σήμερα.

Ο  δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης παρουσιάζει την Πέμπτη 21 Μαρτίου στις 19.00, στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο “Μαρία Κάλλας” (Ακαδημίας 59), το δημοτικό έργο 2011 – 2019«Το μέλλον που φτιάξαμε μαζί».

Μία αναδρομή στις μεγάλες τομές, τις ευρείες παρεμβάσεις, τα σημαντικά γεγονότα και το έργο - παρακαταθήκη που αφήνουν στην Αθήνα οι δυο θητείες της δημοτικής παράταξης «Γ.Καμίνης - Δικαίωμα στην πόλη». 

«Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Άνχελ Γκουρία για την εμπιστοσύνη που έδειξε στην Αθήνα για τη διοργάνωση της σημαντικής αυτής συνάντησης» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης υποδεχόμενος τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ στο Δημαρχείο της Αθήνας.

O δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης κ. Άνχελ Γκουρία  παρουσίασαν τον «Οδικό Χάρτη της Αθήνας – Ανάπτυξη για Όλους», που περιλαμβάνει την κοινή δέσμευση των πόλεων να αντιμετωπίσουν συνεργαζόμενες τις αυξανόμενες ανισότητες, τόσο στο επίπεδο της πόλης τους όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δήλωση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργο Καμίνη στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ και τη δημοσιογράφο Ελένη Κωνσταντάτου για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου.

Θυμάμαι όταν λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2014 παρουσιάσαμε την πρόταση του Νίκου Αλιβιζάτου και της Λούση Κιουσοπούλου, που ξεμπλόκαρε τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου, ελάχιστοι μας στήριξαν. Οι περισσότεροι σφύριζαν αδιάφορα, ακόμη και προοδευτικές παρατάξεις, αν και όλοι γνώριζαν ότι το θέμα είχε αδικαιολόγητα βαλτώσει από το 2006.

Είχε κολλήσει κάπου μεταξύ του πολιτικού κόστους και του ατελούς- και εν πολλοίς ανεφάρμοστου-νομοθετικού πλαισίου. Όλα αυτά τα χρόνια, που εμείς κάναμε μια τεράστια προσπάθεια να γίνει νόμος η πρόταση Αλιβιζάτου-Κιουσοπούλου, να ψηφισθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και να βρούμε χώρο ώστε να κατασκευαστεί το αποτεφρωτήριο, προσωπικότητες  όπως ο Γιώργος Μοσχίδης και ο Μηνάς Χατζησάββας και βεβαίως  χιλιάδες άλλοι, έφευγαν χωρίς να γίνει σεβαστή η τελευταία τους επιθυμία. Αυτό με πείσμωσε, όπως έπρεπε να πεισμώνει κάθε ελεύθερο και δημοκρατικό πολίτη. Το θεωρώ μεγάλη ήττα για μια ευνομούμενη Πολιτεία. Όταν σε άλλες μεγαλουπόλεις τα αποτεφρωτήρια είναι ενταγμένα στον αστικό ιστό, χωρίς ουδείς να ενοχλείται ή πολλές φορές και να μην γνωρίζει που βρίσκονται, στην χώρα μας εξακολουθούμε να αναζητούμε προσχηματικούς λόγους, ώστε να καθυστερήσει κι άλλο η δημιουργία τους. Η κατασκευή αποτεφρωτηρίου στον Ελαιώνα, θεωρώ ότι τοποθετεί οριστικά την Αθήνα μεταξύ των ανοιχτών και σύγχρονων πόλεων και αποτελεί μια από τις σημαντικές μας δεσμεύσεις που υλοποιήσαμε αδιαφορώντας για το όποιο κόστος.     

Την 4η συνάντηση Δημάρχων της πρωτοβουλίας του Ο.Ο.Σ.Α. “Champion Mayors for Inclusive Growth” - “Πρωταθλητές Δήμαρχοι για την Ανάπτυξη για Όλους»,με 34 πόλεις απ΄ όλο τον κόσμο, συγκαλεί ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας,  παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ. Άνχελ Γκουρία.    

O δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης κ. Άνχελ Γκουρία  θα παρουσιάσουν τον «Οδικό Χάρτη της Αθήνας – Ανάπτυξη για Όλους», το πολιτικό κείμενο που θα υιοθετήσουν οι Δήμαρχοι των πόλεων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.

Ο Οδικός Χάρτης της Αθήνας περιλαμβάνει την κοινή δέσμευση των πόλεων να αντιμετωπίσουν συνεργαζόμενοι τις αυξανόμενες ανισότητες, τόσο στο επίπεδο της πόλης τους όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Εμπνεόμενοι από το παράδειγμα της Αθήνας - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018, οι Δήμαρχοι στο κείμενο αναγνωρίζουν την καινοτομία, σε όλες τις μορφές της (κοινωνική, τεχνολογική, καινοτομία στο δημόσιο τομέα), ως το πλέον σημαντικό εργαλείο αντιμετώπισης των ανισοτήτων και υιοθετούν μία σειρά από αρχές προς αυτή την κατεύθυνση.

Περισσότερα για την πρωτοβουλία Champion Mayors for Inclusive Growth του ΟΟΣΑ μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.oecd-inclusive.com/champion-mayor

Σε ζωντανή συνέντευξή του στο BBC World Service Radio, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης αναφέρθηκε στην πρόσφατη υπογραφή της υπουργικής απόφασης για τη δημιουργία του αποτεφρωτηρίου στην Αθήνα, καθώς και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε έως ότου οριστικοποιηθούν τα επιμέρους ζητήματα.

Συγκεκριμένα, ο κ.Καμίνης σημείωσε ότι «κερδίσαμε μία δύσκολη μάχη μετά από χρόνια προσπάθειας και επίμονης δουλειάς», εξηγώντας ότι «παρότι το νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία του αποτεφρωτηρίου υφίσταται από το 2006, υπήρχαν πολλά κενά και προβλήματα στον νόμο, κάτι που προκάλεσε συνεχείς παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων για την τροποποίησή τους».

Ο Γ. Καμίνης σχολιάζοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισε καθ’όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών ανέφερε ότι «η πίεση εκ μέρους εκκλησιαστικών παραγόντων ήταν παρούσα, αν και όχι πάντα εμφανής. Υπήρχαν δικαιολογημένες ίσως ενστάσεις της Εκκλησίας στο ζήτημα της δημιουργίας του αποτεφρωτηρίου εντός των κοιμητηρίων που προέβλεπε ο νόμος του 2006 αλλά υπήρχε κυρίως η απροθυμία Δήμων να προχωρήσουν σε συνεργασίες για την υλοποίηση του έργου».

Κλείνοντας, ο δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε: «είμαι πεπεισμένος ότι το αποτεφρωτήριο θα λειτουργήσει εντός των επομένων δύο ετών, επιλύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και το χρόνιο πρόβλημα με την έλλειψη χώρου στα κοιμητήρια της πρωτεύουσας».

«Ούτε μαγικές λύσεις, ούτε ξερονήσια»

Ένα θέμα σοβαρό, όπως η δημιουργία χώρων ιατρικώς εποπτευόμενης χρήσης ουσιών, είναι απολύτως λογικό να προκαλεί πολιτικό και επιστημονικό αντίλογο. Ωστόσο, η κατάσταση -κυρίως στην Αθήνα- με την παρελκυστική τακτική διαδοχικών κυβερνήσεων, δυστυχώς κατέστη επείγουσα και δεν επιτρέπει νέες ατέρμονες συζητήσεις ή προσχηματικές διαφωνίες.

Στις αρχές της πρώτης μας θητείας, είχα ζητήσει τη συνδρομή ενός ειδικού σε θέματα αστέγων, που είχε έρθει από τη Νέα Υόρκη. Το βασικό συμπέρασμά του -τότε, το 2012– με εξέπληξε, καθώς εδραζόταν στη διαπίστωση ότι αυτό που καλούνταν από τότε να αντιμετωπίσει η Αθήνα δεν ήταν η αστεγία, με την τρέχουσα εκδοχή της, αλλά «περιφερόμενοι πληθυσμοί που αναζητούν απεγνωσμένα τη δόση τους», επαιτώντας και βρίσκοντας προσωρινά καταφύγια κοντά στις πιάτσες του θανάτου.

«Η Αθήνα γιορτάζει τα τρία χρόνια Στρατηγικής Ανθεκτικότητας, τρία χρόνια σκληρής δουλειάς για να θωρακίσουμε το μέλλον της πόλης μας και να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις από την Κλιματική Αλλαγή», σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης κατά την έναρξη της εκδήλωσης «Ανθεκτική Αθήνα» του γραφείου Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας του δήμου Αθηναίων.

Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε στη σημασία της «Στρατηγικής Ανθεκτικότητας της Αθήνας για το 2030» χαρακτηρίζοντάς την ως «μια παρακαταθήκη γνώσης και εργαλείων που έχει αποκτήσει ο δήμος, η οποία υπενθυμίζει τη συνεχή προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για μια πόλη ανοιχτή, δημιουργική, μια πόλη ανθεκτική». Με την αντιδημαρχία Πρασίνου κι Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Αλλαγή και τις ανάλογες οργανωτικές αλλαγές, «ανοίξαμε πια σοβαρά τον φάκελο ‘Κλιματική Αλλαγή’ στο δήμο Αθηναίων». Ο κ. Καμίνης υπογράμμισε πως «ανταποκριθήκαμε στις προκλήσεις της μεγάλης κρίσης που αντιμετώπισε η Αθήνα και βάλαμε τα θεμέλια για το μέλλον σχεδιάζοντας κι εφαρμόζοντας τη Στρατηγική Ανθεκτικότητας για την πόλη μας» κι ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για «τον κοινό μας στόχο, μια πόλη προσιτή, πράσινη, προνοητική και ζωντανή».

Εγγραφή στο Newsletter

Φωτογραφίες

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Ιούνιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30