Δραστηριότητες Του Δημάρχου Αθηναίων

«Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Άνχελ Γκουρία για την εμπιστοσύνη που έδειξε στην Αθήνα για τη διοργάνωση της σημαντικής αυτής συνάντησης» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης υποδεχόμενος τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ στο Δημαρχείο της Αθήνας.

O δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης κ. Άνχελ Γκουρία  παρουσίασαν τον «Οδικό Χάρτη της Αθήνας – Ανάπτυξη για Όλους», που περιλαμβάνει την κοινή δέσμευση των πόλεων να αντιμετωπίσουν συνεργαζόμενες τις αυξανόμενες ανισότητες, τόσο στο επίπεδο της πόλης τους όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δήλωση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργο Καμίνη στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ και τη δημοσιογράφο Ελένη Κωνσταντάτου για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου.

Θυμάμαι όταν λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2014 παρουσιάσαμε την πρόταση του Νίκου Αλιβιζάτου και της Λούση Κιουσοπούλου, που ξεμπλόκαρε τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου, ελάχιστοι μας στήριξαν. Οι περισσότεροι σφύριζαν αδιάφορα, ακόμη και προοδευτικές παρατάξεις, αν και όλοι γνώριζαν ότι το θέμα είχε αδικαιολόγητα βαλτώσει από το 2006.

Είχε κολλήσει κάπου μεταξύ του πολιτικού κόστους και του ατελούς- και εν πολλοίς ανεφάρμοστου-νομοθετικού πλαισίου. Όλα αυτά τα χρόνια, που εμείς κάναμε μια τεράστια προσπάθεια να γίνει νόμος η πρόταση Αλιβιζάτου-Κιουσοπούλου, να ψηφισθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και να βρούμε χώρο ώστε να κατασκευαστεί το αποτεφρωτήριο, προσωπικότητες  όπως ο Γιώργος Μοσχίδης και ο Μηνάς Χατζησάββας και βεβαίως  χιλιάδες άλλοι, έφευγαν χωρίς να γίνει σεβαστή η τελευταία τους επιθυμία. Αυτό με πείσμωσε, όπως έπρεπε να πεισμώνει κάθε ελεύθερο και δημοκρατικό πολίτη. Το θεωρώ μεγάλη ήττα για μια ευνομούμενη Πολιτεία. Όταν σε άλλες μεγαλουπόλεις τα αποτεφρωτήρια είναι ενταγμένα στον αστικό ιστό, χωρίς ουδείς να ενοχλείται ή πολλές φορές και να μην γνωρίζει που βρίσκονται, στην χώρα μας εξακολουθούμε να αναζητούμε προσχηματικούς λόγους, ώστε να καθυστερήσει κι άλλο η δημιουργία τους. Η κατασκευή αποτεφρωτηρίου στον Ελαιώνα, θεωρώ ότι τοποθετεί οριστικά την Αθήνα μεταξύ των ανοιχτών και σύγχρονων πόλεων και αποτελεί μια από τις σημαντικές μας δεσμεύσεις που υλοποιήσαμε αδιαφορώντας για το όποιο κόστος.     

Την 4η συνάντηση Δημάρχων της πρωτοβουλίας του Ο.Ο.Σ.Α. “Champion Mayors for Inclusive Growth” - “Πρωταθλητές Δήμαρχοι για την Ανάπτυξη για Όλους»,με 34 πόλεις απ΄ όλο τον κόσμο, συγκαλεί ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας,  παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ. Άνχελ Γκουρία.    

O δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης κ. Άνχελ Γκουρία  θα παρουσιάσουν τον «Οδικό Χάρτη της Αθήνας – Ανάπτυξη για Όλους», το πολιτικό κείμενο που θα υιοθετήσουν οι Δήμαρχοι των πόλεων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.

Ο Οδικός Χάρτης της Αθήνας περιλαμβάνει την κοινή δέσμευση των πόλεων να αντιμετωπίσουν συνεργαζόμενοι τις αυξανόμενες ανισότητες, τόσο στο επίπεδο της πόλης τους όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Εμπνεόμενοι από το παράδειγμα της Αθήνας - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018, οι Δήμαρχοι στο κείμενο αναγνωρίζουν την καινοτομία, σε όλες τις μορφές της (κοινωνική, τεχνολογική, καινοτομία στο δημόσιο τομέα), ως το πλέον σημαντικό εργαλείο αντιμετώπισης των ανισοτήτων και υιοθετούν μία σειρά από αρχές προς αυτή την κατεύθυνση.

Περισσότερα για την πρωτοβουλία Champion Mayors for Inclusive Growth του ΟΟΣΑ μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.oecd-inclusive.com/champion-mayor

Σε ζωντανή συνέντευξή του στο BBC World Service Radio, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης αναφέρθηκε στην πρόσφατη υπογραφή της υπουργικής απόφασης για τη δημιουργία του αποτεφρωτηρίου στην Αθήνα, καθώς και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε έως ότου οριστικοποιηθούν τα επιμέρους ζητήματα.

Συγκεκριμένα, ο κ.Καμίνης σημείωσε ότι «κερδίσαμε μία δύσκολη μάχη μετά από χρόνια προσπάθειας και επίμονης δουλειάς», εξηγώντας ότι «παρότι το νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία του αποτεφρωτηρίου υφίσταται από το 2006, υπήρχαν πολλά κενά και προβλήματα στον νόμο, κάτι που προκάλεσε συνεχείς παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων για την τροποποίησή τους».

Ο Γ. Καμίνης σχολιάζοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισε καθ’όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών ανέφερε ότι «η πίεση εκ μέρους εκκλησιαστικών παραγόντων ήταν παρούσα, αν και όχι πάντα εμφανής. Υπήρχαν δικαιολογημένες ίσως ενστάσεις της Εκκλησίας στο ζήτημα της δημιουργίας του αποτεφρωτηρίου εντός των κοιμητηρίων που προέβλεπε ο νόμος του 2006 αλλά υπήρχε κυρίως η απροθυμία Δήμων να προχωρήσουν σε συνεργασίες για την υλοποίηση του έργου».

Κλείνοντας, ο δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε: «είμαι πεπεισμένος ότι το αποτεφρωτήριο θα λειτουργήσει εντός των επομένων δύο ετών, επιλύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και το χρόνιο πρόβλημα με την έλλειψη χώρου στα κοιμητήρια της πρωτεύουσας».

«Ούτε μαγικές λύσεις, ούτε ξερονήσια»

Ένα θέμα σοβαρό, όπως η δημιουργία χώρων ιατρικώς εποπτευόμενης χρήσης ουσιών, είναι απολύτως λογικό να προκαλεί πολιτικό και επιστημονικό αντίλογο. Ωστόσο, η κατάσταση -κυρίως στην Αθήνα- με την παρελκυστική τακτική διαδοχικών κυβερνήσεων, δυστυχώς κατέστη επείγουσα και δεν επιτρέπει νέες ατέρμονες συζητήσεις ή προσχηματικές διαφωνίες.

Στις αρχές της πρώτης μας θητείας, είχα ζητήσει τη συνδρομή ενός ειδικού σε θέματα αστέγων, που είχε έρθει από τη Νέα Υόρκη. Το βασικό συμπέρασμά του -τότε, το 2012– με εξέπληξε, καθώς εδραζόταν στη διαπίστωση ότι αυτό που καλούνταν από τότε να αντιμετωπίσει η Αθήνα δεν ήταν η αστεγία, με την τρέχουσα εκδοχή της, αλλά «περιφερόμενοι πληθυσμοί που αναζητούν απεγνωσμένα τη δόση τους», επαιτώντας και βρίσκοντας προσωρινά καταφύγια κοντά στις πιάτσες του θανάτου.

«Η Αθήνα γιορτάζει τα τρία χρόνια Στρατηγικής Ανθεκτικότητας, τρία χρόνια σκληρής δουλειάς για να θωρακίσουμε το μέλλον της πόλης μας και να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις από την Κλιματική Αλλαγή», σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης κατά την έναρξη της εκδήλωσης «Ανθεκτική Αθήνα» του γραφείου Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας του δήμου Αθηναίων.

Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε στη σημασία της «Στρατηγικής Ανθεκτικότητας της Αθήνας για το 2030» χαρακτηρίζοντάς την ως «μια παρακαταθήκη γνώσης και εργαλείων που έχει αποκτήσει ο δήμος, η οποία υπενθυμίζει τη συνεχή προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για μια πόλη ανοιχτή, δημιουργική, μια πόλη ανθεκτική». Με την αντιδημαρχία Πρασίνου κι Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Αλλαγή και τις ανάλογες οργανωτικές αλλαγές, «ανοίξαμε πια σοβαρά τον φάκελο ‘Κλιματική Αλλαγή’ στο δήμο Αθηναίων». Ο κ. Καμίνης υπογράμμισε πως «ανταποκριθήκαμε στις προκλήσεις της μεγάλης κρίσης που αντιμετώπισε η Αθήνα και βάλαμε τα θεμέλια για το μέλλον σχεδιάζοντας κι εφαρμόζοντας τη Στρατηγική Ανθεκτικότητας για την πόλη μας» κι ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για «τον κοινό μας στόχο, μια πόλη προσιτή, πράσινη, προνοητική και ζωντανή».

Πώς η Αθήνα κατάφερε να βάλει γερά θεμέλια κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης κρίσης; Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά που κέρδισαν την εμπιστοσύνη ευρωπαϊκών οργάνων, μεγάλων εταιριών και ιδρυμάτων; Ποιό είναι το μυστικό της συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού φορέα; Πόσο εύκολο είναι να υιοθετήσει μία πόληπρακτικές της 4ης βιομηχανικής επανάστασης;

Για τα θέματα αυτά μίλησε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνηςσε πάνελ που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών, με τίτλο “Ο ρόλος των πόλεων – η περίπτωση της Αθήνας”.

“Την πρώτη μέρα που μπήκαμε στο δημαρχείο καταλάβαμε ότι πρέπει να ξεχάσουμε ότι ξέραμε μέχρι τότε. Τίποτα από όσα θεωρούσαμε ως αυτονόητα δεν ίσχυαν. Η κρίση μας έδωσε μία μεγάλη ευκαιρία, να κάνουμε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο, να κάνουμε όλους όσοι μας κοιτούσαν διστακτικά να μας εμπιστευτούν και το πετύχαμε” ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Τον Επίτροπο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Πιέρ Μοσκοβισί υποδέχθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων.

Στον χαιρετισμό του, σε εκδήλωση «Διάλογος με τους Πολίτες» με κεντρικό ομιλητή τον Επίτροπο κ. Πιέρ Μοσκοβισί, ο κ. Καμίνης τόνισε: «η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή της ιστορίας της. Έχουμε την ευκαιρία να διαφυλάξουμε όσα καταφέραμε μέχρι σήμερα, απέναντι στον εθνικισμό, τον λαϊκισμό και την ξενοφοβία. Πρέπει να αγκαλιάσουμε τους νέους, όσους βρίσκονται σε ανάγκη, εκείνους που βλέπουν μπροστά και θέλουν να χτίσουν τις επιχειρήσεις και τους φορείς του μέλλοντος. Χρειαζόμαστε μία πολιτική, που οικονομική ανάπτυξη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η προστασία του περιβάλλοντος θα πηγαίνουν χέρι-χέρι».

Ο Επίτροπος της Ε.Ε. κ. Πιέρ Μοσκοβισί, ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση «Διάλογος με τους Πολίτες», που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μεταπτυχιακών φοιτητών στο Σεράφειο Κέντρο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Καινοτομίας του δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο των δράσεων του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης και Ενημέρωσης “Europe Direct” του δήμου Αθηναίων.

Με ρώτησαν αν δεν φοβήθηκα που την περασμένη Δευτέρα πήραμε το ρίσκο να μιλήσουμε για το ζήτημα της διακίνησης και δημόσιας χρήσης ναρκωτικών, μέσα στην καρδιά του προβλήματος, στη Νομική Σχολή της Αθήνας.

Από την πρώτη στιγμή που το συναποφασίσαμε με την κοσμητεία της σχολής, θεώρησα αδιανόητο να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για εάν μπορεί ή όχι, ένα ζωτικής σημασίας πρόβλημα, να συζητηθεί στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα.

Θα αποτελούσε ήττα και για εμένα, που φοίτησα και δίδαξα στη Νομική Σχολή, αλλά και για όλους όσοι υπερασπιζόμαστε τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, να διστάσουμε, έστω και για μια στιγμή, να συζητήσουμε με το διδακτικό προσωπικό και τους φοιτητές, ανοιχτά και ελεύθερα, για ένα πρόβλημα που δεν προσβάλλει μόνο τη συγκεκριμένη σχολή και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο αλλά σύσσωμη την εκπαίδευση και την πόλη. Αν θεωρούσαμε τόλμημα να πάει η δημοτική αρχή να συζητήσει με την πανεπιστημιακή κοινότητα στον χώρο του Πανεπιστημίου, θα ήταν σαν να παραδεχόμασταν ότι το πανεπιστημιακό άσυλο, ως άσυλο ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, έχει de facto καταλυθεί. Σαν να παραδεχόμασταν ότι η ιστορική σχολή, που τέτοιες ημέρες το 1973 άνοιξε τον δρόμο για την πτώση της Χούντας, έχει παραδοθεί στο σκοτάδι.

«Υιοθετήσαμε ομόφωνα το Μανιφέστο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, διατυπώνοντας τις αξίες μας για ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Ευρώπη» τόνισε  ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στο Συνέδριο του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (Party of European Socialists – PES) στη Μαδρίτη.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης μίλησε στην ισπανική γλώσσα, ενώπιον του Ισπανού πρωθυπουργού κ. Πέδρο Σάντσεθ, του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας κ. Αντόνιο Κόστα, του υποψηφίου για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Φρανς Τίμερμανς, του επικεφαλής της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών κ. Ούντο Μπούλμαν και της Επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτικής της Ε.Ε κυρίας Κορίνα Κρέτσου. 

Εγγραφή στο Newsletter

Φωτογραφίες

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Μάρτιος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31